Monen muun järjestön tavoin Suomen Mensa ry on joutunut uuteen toimintaympäristöön koronaviruksen seurauksena. Voittoa tavoittelemattoman järjestön yksi perustehtävistä on älykkyyden tunnustaminen ja siihen vahvasti liittyvä älykkyystestien järjestäminen on ollut keskeytettynä jo jonkin aikaa. Vuoden 2021 alusta puheenjohtajana aloittanut porvoolainen Matti Rasinaho kertoo, että hyviä toimintamalleja etsitään.
– Luotettava älykkyyden testaaminen vaatii valvotut olosuhteet ja luottamuksellisen testimateriaalin käsittelyn, joten vielä toistaiseksi sitä ei voida toteuttaa etänä. Netti on kyllä pullollaan erilaisia testejä, Rasinaho toteaa. Suomen Mensan nettisivuillakin on pieni, mutta haastava testi, jolla voi kokeilla minkä suuntaisen tuloksen voisi älykkyystestistä saada. Laitteen avulla tehtävä älykkyystesti on Mensalla jo kehitteillä ja tarkoituksena on saada adaptiivinen älykkyystesti, joka vaikeutuu testattavan tason mukaan.
Suomen Mensa yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan Mensojen kanssa perusti viime vuonna uuden säätiön Nordic Mensa Fundin tukemaan älykkyyttä koskevaa tutkimusta. Säätiö tukee Mensan toista perustehtävää älykkyyden edistämistä ihmiskunnan hyväksi ja sen ensimmäinen tavoite on löytää ja nostaa esiin muutamalta eri alalta älykkyyttä käsittelevä vuoden tieteellinen artikkeli.
– Muussa toiminnassa olemmekin sitten aika samalla viivalla muiden keskikokoisten yleishyödyllisten yhdistysten kanssa, Rasinaho toteaa. Olemme viime vuoden aikana toteuttaneet kymmeniä verkkotapahtumia jäsenillemme, mutta merkittävä osa jäsenistä ei ole vielä niihin osallistunut. Kuitenkin heille, joille etätapaaminen ei ole haasteellinen muoto, korona-aika on jopa tuonut pienen parannuksen normaaliin tarjontaan verrattuna.
Uuden puheenjohtajan haaveena on lisätä älykkyyteen ja koulunkäyntiin liittyvää asiasisältöä sekä tarjota etäluentoja tai pienryhmiä myös suuren yleisön saataville. Mensan jäsenkunnassa on alojensa asiantuntijoita, joille on tärkeää auttaa esimerkiksi lahjakkaita lapsia opintopolulla alisuoriutumisen välttämiseksi – uskon että tällainen voisi kiinnostaa lasten vanhempia ja lasten parissa työskenteleviä, Rasinaho toteaa lopuksi.