Mikä on Mensa?

Mikä on Mensa?

 

Mensa on kansainvälinen älykkyysjärjestö, jossa on maailmanlaajuisesti noin satakolmekymmentätuhatta jäsentä.

Testitulos on ainoa jäsenyyden edellytys

Mensan toiminnan tarkoituksena on älykkyyden tunnistaminen ja kehittäminen ihmisyyden hyväksi, älykkyystutkimuksen tukeminen sekä älyllisen ja sosiaalisen ympäristön tarjoaminen jäsenilleen. Mensan jäseneksi voi liittyä jokainen, joka saavuttaa älykkyystestissä paremman tuloksen kuin 98% väestöstä.

 

Mensan vuosikokous Porissa 2013Mensa perustettiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa vuonna 1946. Perustajien tavoitteena oli luoda järjestö, jonka älykkäät jäsenet toimisivat maailmanrauhan ja tutkimuksen hyväksi keskenään tasaveroisina välittämättä etnisestä taustasta, iästä, sukupuolesta tai sosiaaliluokasta.

 

Nykyisin Mensassa on maailmanlaajuisesti yhteensä jo satakolmekymmentätuhatta jäsentä, sataa eri kansalaisuutta. Eniten jäseniä on Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa.

 

Suomen Mensa perustettiin vuonna 1966, ja suhteutettuna maan väkilukuun se on yksi maailman suurimmista.

Mensa tarkoittaa pyöreää pöytää – kirjaimellisesti ja kuvainnollisesti

Sana mensa on latinaa ja tarkoittaa pöytää, toisaalta sana mens tarkoittaa mieltä. Järjestön nimi kuvastaa Mensaa pyöreänä pöytänä, jonka ääressä jokainen mensalainen on tasa-arvoinen riippumatta ulkoisista tai sosioekonomisista ominaisuuksistaan kuten rodusta, uskonnosta, sukupuolesta, iästä, koulutuksesta, asemasta tai varallisuudesta.

 

Ennen kaikkea Mensa on voittoa tavoittelematon älykkyysjärjestö, jonka jäsenet järjestävät monimuotoista toimintaa vapaaehtoisvoimin. Järjestönä Mensa haluaa tukea ja edesauttaa älykkyyteen liittyvää tutkimusta, toimintaa ja keskustelua yhteiskunnassa.